2019: Artist in residency Italië

In ’t donker kruipen we tegen de stijle rots omhoog. Gaan we wel naar Belforte del Chienti? Nergens is een teken van leven. Ja, toch, enkele huizen en een vrouw die haar hondje uitlaat. Palazzo Bonfransceschi. Ja, ze weet waar dat is. Ach, ze loopt wel even mee.
Ze wijst naar een oude houten poort. Nog voor we uit de auto zijn, zwaait die open en komen Alfonso en Eliza naar buiten We zijn gearriveerd. Mijn residency, de prijs voor de eerste plaats in Ventipertrenta 2018,  is begonnen!

En dan volgt een week vol kunst, verhalen,

samenzijn op de binnenplaats, het dorpsplein en onder de olijfbomen. En lekker eten en wijn, heb ik dat al gezegd?

En de kunst? Die begint meteen in de  hal van ’t Palazzo, maar is ook op de hotelkamers, in de gang naar de lift, op ’t toilet en in de salon.  Nog meer kunst? Ja, ook de galerie in het Palazzo en het nabijgelegen Midac, museum voor hedendaagse kunst in een oude kapel, tonen prijswinnaars van de Ventipertrenta’s, eigen werk van Alfonso en Eliza en andere kunstenaars. Latijns-Amerikaanse zon, passie en kracht, het is er te beleven voor ieder die wil. Dat is de missie van Alfonso en Eliza en hun wereldwijde stichting Terra dell’arte: iedereen de kans bieden kunst te beleven, ook in het alledaagse. Zo voelt het heel gewoon om tussen al dat moois te ontbijten, de heerlijke zelfgemaakte taart van Eliza te knoeien op het tafelkleed (ja, zonde, van de taart) of je voeten op de marmeren tafel te leggen in de salon waar Bonfranceschi in de 19e eeuw zijn vermogen in rook liet opgaan door drank, vrouwen en gokken.

Fotograferen? Ja, dat kan ik niet laten. Het is ook de kans die een artist in residency biedt: me laten inspireren door ander licht, kunst en kunstenaars en zo in mijn fotografie nieuwe weten ontdekken.  Dat doe ik rondom het thema stadsmuren. Van eeuwenoude stenen in de stadsmuur van Belforte maak ik foto’s, net zoals ik in Amersfoort heb gedaan, op zoek naar oude en nieuwe verhalen over verlangen naar veiligheid. De komende periode ga ik door met bewerken, zoeken, worstelen en vinden. Zo werk ik toe naar een solotentoonstelling in Midac in Belforte del Chienti in 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.