Over de kunst en kunstenaar

Portfolio in English?

Click here

“Ooit waren wij verweerde materie of rommel van alledag. Nu, na bewerkingen in Photoshop, zijn we getransformeerd tot abstracte werelden. We lijken wel geschilderd!.” 

Dit zouden de foto’s zeggen als de in woorden konden spreken. De werken beginnen in wat zich om ons heen achteloos aandient: rommel op het aanrecht, een lichtreflectie op de muur, een verweerde sticker op een lantaarnpaal of roest op een bouwcontainer. Heleen van Tilburg hangt juist op deze rafelplekken rond met haar fototoestel en legt spannende details vast. In Photoshop wordt het alledaagse getransformeerd tot een abstracte wereld die de kijker uitdaagt om eigen verhalen en associaties te ontdekken. 

               “In het begin wilde ik alleen maar weten wat er nou
precies op de foto was gezet. Toen ik de knop kon
omzetten en dat niet meer zo belangrijk vond,
kon ik onbevangen gaan kijken. Ik ging mijn eigen verhaal
en betekenis aan de foto’s geven. Thanks!”

Jeroen Hindriks, agentschap Draumlist
bij de opening van de tentoonstelling in Frame.de.galerie 2016

Over Heleen van Tilburg

Heleen van Tilburg is afgestudeerd in de sociale wetenschappen en heeft 25 jaar gewerkt als zelfstandig tekstschrijver en adviseur. Nu is ze kunstenaar.

Op haar 16e koopt Heleen haar eerste fototoestel van het geld dat ze verdiende met haar eerste vakantiebaantje. Vanaf die tijd fotografeert ze alles wat los en vast zit.  Nou ja, bij voorkeur het niet-alledaagse. Fotografeert iedereen de Middeleeuwse kathedraal, dan vereeuwigt Heleen het scheve, roestige paaltje ervoor.

Jaren later ontstijgen de foto’s het niveaus van zomaar een kiekje.  Heleen wil zich verder ontwikkelen en start een meerjaars individueel leertraject bij fotocoach Jos Ruijssenaars. Natuurlijk leert ze er over techniek, maar vooral ontdekt ze haar eigen fotohandschrift. De schoonheid in verweerde materie transformeren tot abstracte verhalen. Fotograferen alsof het geschilderd is. Het traject bij Jos Ruijssenaars mondt uit in een solotentoonstelling in Frame.de.galerie en een solotentoonstelling tijdens 033Fotostad, alle twee in 2016.

Als volgende stap wil Heleen de expressie van haar foto’s verder vergroten. Ze wil ook graag ontdekken hoe ze een concept kan uitwerken. Hiervoor neemt ze tot op heden individuele lessen bij Margareth Degeling, kunstenaar en museumdirecteur van MAC House Leusden. Dit traject mondt o.a. uit in solotentoonstellingen over stadsmuren.

“Lessen is een te kaal woord voor alles wat ik bij Jos en Margareth leer en geleerd hebt. Het zijn diepgaande ontmoetingen, die gaan over kunst als onderdeel van het leven en over de kwetsbaarheid en kracht van creëren en de creaties durven neerzetten in de wereld. Nieuwe ontdekkingen, frustraties, stilstand en sprongen vooruit, dat hoort daar ook allemaal bij. Het is fantastisch rijk om me bij deze geïnspireerde  vakmensen en warme persoonlijkheden verder te mogen ontwikkelen”, aldus Heleen.

Heleen laat zich inspireren door materiekunstenaars, de kunstenaars van COBRA en het abstract expressionisme. Bijvoordeeld Armando, Jean Dubuffet, Paul den Hollander, Antoni Tapies, Aaron Siskind en Robert Zandvliet.

Portfolio

Prijzen
Midac Italië (MI1) - Heleen van Tilburg1e prijs Ventipertrenta 2018, Midac Museo Internazionale di Arte Contemporanea
1e prijs Ventipertrenta 2019, Midac

 

Project

Movements (MO1) - Heleen van TilburgMovements, Frame.de.galerie Amersfoort, 2018
foto, film, dans, piano-improvisaties

 

 

 

 

 

Werken in museumcollectie

-Midac,  Museo Internazionale di Arte Contemporanea
-M.A.C. House Leusden

 

 

 

 

Tentoonstellingen

2021 
Just an other brick in the wall Middeleeuwse stadsmuren in woord en beeld; solo in M.A.C. House Museum voor hedendaagse kunst, Leusden.
Deze tentoonstelling is in 2022 te zien in Museo Midac in het Italiaanse Belforte del Chienti. 

Verborgen Schoonheid
solo in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort

 

2019
-Kunstkijkroute, Amersfoort
-Id_art festival, Museo Midac

 

 

 

M.A.C. House (MH1) - Heleen van Tilburg2018
-Ventipertrenta, Midac
-033Fotostad/landschap, Amersfoort
-Movements, Frame.de.galerie Amersfoort
-De buren hebben het gemaakt, Atelierroute Amersfoort
-Kleurrijk Leeuwarden, open lucht kunstroute, Leeuwarden culturele hoofdstad

 

2017
-KunstKijkRoute Amersfoort
-Orion, Amersfoort

 

 

 

 

2016
-033Fotostad/Mariënhof, Amersfoort
-Frame.de.galerie, Werelden

 

 

 

Publicaties
General Catalog of Ventipertrenta over 25 years, 2020
-Catalogi Kunstkijkroute 2017, 2018, 2019, 2020
-Het landschap van 033,  foto’s met gedichten; uitgave 033Fotostad, 2018
-Mariënhof; uitgave in eigen beheer 2016
-Beelden die spreken in Frame.de.galerie; uitgave in eigen beheer 2016